Haber

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2024 bütçesi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bulunuyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde inşa edilecek yaklaşık 100 bin çelik köy evi için önümüzdeki haftadan itibaren ihaleye çıkılacağını duyurdu.

Özhaseki, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2024 bütçesine ilişkin görüşmelerde milletvekillerinin soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Deprem Gerçekleri ve Kentsel Dönüşüm Meclisi’ndeki bilim adamlarının tek katlı köy evlerinin çelikten yapılması yönünde önerilerde bulunduğunu belirten Özhaseki, “Ne kadar çeliğe ihtiyaç duyulacağını hesapladık, çelik üreticileriyle konuştuk, fiyatlarını aldık ve başlıyoruz. Önümüzdeki haftadan itibaren ihaleye çıkacağız. Çelik ev üreten herkesi bekliyoruz.” “100 bine yakın çelik ev yapılacak.” söz konusu.

Çelik evlerin Türkiye’ye getirilmesi gerektiğini belirten Özhaseki, “Aslında çok katlı binalarda bile bu teknolojiye geçmemiz gerekiyor. Umarım bu bir başlangıç ​​olur. Çünkü bilmeliyiz ki çelikten yaptığımız bu evlerin 9 büyüklüğündeki depreme dayanabilecek çok güçlü bir konut tipi oluşturduk.” “dedi.

Mehmet Özhaseki, köy evlerinin tamamının büyük ihtimalle 6-8 ay içerisinde tamamlanacağını ifade etti.

Kent merkezlerinde hafriyat ve temizliğin devam ettiğini belirten Özhaseki, temizlenen meydanlarda ve zemin etüdü yapılan noktalarda konut inşaatlarına başladıklarını söyledi.

“Her türlü kolaylaştırıcı tedbiri aldık”

Adana’da 3 bin 424, Adıyaman’da 41 bin 292, Diyarbakır’da 6 bin 758, Elazığ’da 1887, Gaziantep’te 24 bin 977, Hatay’da 45 bin 186, Kahramanmaraş’ta 39 bin 121, Kilis’te 39 bin 121 inşaatın tamamlandığını belirten Malatya’da 2 bin 340 konut, 23 bin 861 konut, Osmaniye’de 5 bin 501 konut ve Şanlıurfa’da 5 bin 653 konutun startını veren Özhaseki, yıl başından itibaren 46 bin konutu hak sahiplerine teslim edeceklerini belirtti.

Tamamlanan evlerin daha sonra her ay teslim edileceğini belirten Özhaseki, “Şantiyedeki dönüşümde ufak tefek sorunlar duyuyoruz. Bunların çözülmesini ve vatandaşın eskiden yaşadığı mahalleye yerini almasını bekliyoruz. Anılarını bırakmıyor ve ayrılmak istemiyor. Bu konuda her türlü kolaylaştırıcı tedbiri aldık.” söz konusu.

Emlak Konut, TOKİ, Vilayetler Bankası olarak deprem bölgesinde tüm imkan ve kabiliyetlerini kullanmaya karar verdiklerini belirten Özhaseki, şöyle devam etti:

“İller Bankası tarafından deprem bölgesi dışındaki belediyelere kredi vermiyoruz, hibeleri kaldırdık. Bu A partisine ya da B partisine özel bir şey değil. Böylece elimizdeki kaynakları sadece afet bölgesinde kullanabilelim. Şu anda yaklaşık 1 milyon 900 bin vatandaş evlerinin dışında ya da konteynerlerde yaşıyor. “Fırsatınız olsa afet bölgesinde kullanır mıydınız, yoksa sosyal tesis yapacağız diyen belediyeye mi verirdiniz?” alt geçit mi? Bu bir vicdan meselesidir. Bütçemizin tamamını deprem bölgesine gönderiyoruz.”

Bu yıl İLBANK’a yapılan başvurulardan AK Partili belediyelerin yüzde 49’unun, kayyum belediyelerin yüzde 42’sinin, MHP’li belediyelerin yüzde 38’inin, özel idarelerin yüzde 62’sinin ve CHP’li belediyelerin yüzde 20’sinin karşılandığını söyledi. Özhaseki, “Neden diye sorabilirsiniz. O yüzden yeni işe başlayanlara kredi vermiyoruz. Eğer yarım kalan bir iş varsa, bitirmek istiyorlarsa kredi veriyoruz, son zamanlarda ise teminat mektupları veriyoruz. birçok kişiye garanti.” dedi.

Yenilenebilir enerji projelerine Dünya Bankası’ndan 250 milyon euro kredi

Yenilenebilir enerji projeleri için Dünya Bankası’ndan 250 milyon avro kredi aldıklarını belirten Özhaseki, “Yenilenebilir enerji için başvuran belediyelerin yüzde 91’i AK Partili, yüzde 71’i kayyum belediyeler, yüzde 100’ü belediyeler oldu. Milliyetçi Hareket Partili belediyeler ile Cumhuriyet Halk Partili belediyeler ise taleplerinin yüzde 10’unu aldı.” “100 tanesine ‘evet’ dedik ve Dünya Bankası kredisi kullanmalarına izin verdik.” söz konusu.

Özhaseki, son dönemde yurt dışından aldıkları yaklaşık 40 milyar liralık krediyi deprem bölgesindeki altyapı çalışmaları için bağışladıklarını vurgulayarak, hibelerin dağılımına ilişkin tabloyu salona göstererek, “Gördüğünüz gibi en çok payı biz verdik” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi’ne bağlı belediyelere.” dedi.

Özhaseki, komisyon üyelerine iklim değişikliği konusuna gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ederek, kömür kullanımına yönelik eleştirilerin doğru olmadığını söyledi. Mehmet Özhaseki, iklim değişikliğiyle mücadeleye yaklaşık 13 milyar lira kaynak ayrıldığını kaydetti.

“Tehlikeli atıkların ithalatı yasaktır”

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki, Çevre Kanunu uyarınca tehlikeli atık ithalatının yasak olduğunu söyledi.

Sadece ekonomik değeri olan tehlikesiz bazı atıkların ithalatına izin verildiğini belirten Özhaseki, “Bunlar atık tesislerinde geri dönüştürülerek belirli işlemlerden geçiriliyor ancak burada Basel standartlarını karşılamayan atıklara izin verilmiyor. Karışık atıkların ithalatına izin veriliyor. Plastik yasaktır. İthal plastik atıkların gümrükten tesise ulaşana kadarki süreci.” “Taşınabilir atık takip sistemiyle takip ediyoruz.” dedi.

Özhaseki, deprem bölgesindeki havada asbest numunesi alma çalışması yapıldığını, ölçüm sonuçlarına göre havada risk oluşturacak bir asbest bulunmadığının kendisine bildirildiğini, gerekli önlemlerin alınacağını bildirdi. Bazı milletvekillerinin itirazları üzerine konunun takibi yapılıyor.

Daha sonra AK Parti milletvekillerinin kabul ettiği önerilerle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 2024 bütçe teklifinde değişiklik yapıldı.

Bakanlığa bağlı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün kapatılması ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün kurulması nedeniyle 2024 Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi’nin ilgili tabloları yeniden düzenlenerek yeni kurulan müdürlüğün bütçesi eklendi. teklife. Bu kapsamda Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü’nün bütçesi 219 milyar 740 milyon lira olarak belirlendi.

Komisyonda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yanı sıra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve İklim Değişikliği Başkanlığı bütçeleri kabul edildi.

(Bitti)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu